Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

Novosti 2019: delovna razmerja, plače in drugi prejemki JU

akt o sistemaPravne podlage za urejanje delovnih razmerij, plač in drugih stroškov dela so v javnem sektorju zelo zapletene. V letu 2019 bo ponovno precej novosti, ki jih boste morali pravilno vpeljati v prakso.

Predava Štefka Korade Purg, strokovnjakinja za sistem javnih uslužbencev.

Pridružite se nam 17. 1. 2019 v Ljubljani, več o seminarju TUKAJ.

Varnost živil po sistemu HACCP - aktualni pristopi in novi trendi

varnost zivil po haccp

Ponudniki hrane v objektih za pripravo hrane morate po določbah ZZUZIS v notranjem nadzoru spremljati in zagotavljati zdravstveno ustreznost živil in pitne vode ter upoštevati vse zahteve živilske zakonodaje. Nadzor na tem področju izvajajo štiri različne inšpekcijske službe, ki vedno pogosteje in natančneje nadzorujejo kakovost, varnost po HACCP sistemu, higieno, sledljivost, označevanje živil in ustrezno vodenje pripadajoče dokumentacije.

Kot odgovorna oseba za notranji nadzor morate poskrbeti za zakonodajno skladno delo, vsakodnevno pa se tudi soočate z izzivi na področju zagotavljanja hladne verige, sledljivosti, označevanja živil, čiščenja in usposabljanja zaposlenih ter sprememb zakonodaje na področju zagotavljanja varnosti živil.

Novosti in njihovo vpeljavo v prakso bo predstavildr. Mojca Jevšnik.

Datum: 14. februar 2019, več o seminarju TUKAJ

 

Zaposlitev za določen čas

 

Pogodba o zaposlitvi za določen čas se sklene za omejen čas, torej za obdobje, ki izhaja iz razloga, zaradi katerega se takšna pogodba sklepa, oziroma za obdobje, ki je potrebno, da se delo, ki izhaja iz pogodbe o zaposlitvi, opravi. Tako se, na primer, za nadomeščanje začasno odsotnega delavca pogodba sklene za čas njegove odsotnosti. V skladu z Zakonom o delovnih razmerjih (ZDR-1) se torej pogodba o zaposlitvi sklene za omejen čas, ki je potreben, da se opravi delo v primerih, ki so kot možni razlogi za sklenitev pogodbe o zaposlitvi določeni v 54. členu ZDR-1.

Postopek nadomeščanja začasno odsotnega delavca - zaposlitev za določen čas

ZDR-1 kot temeljni zakon, ki ureja delovna razmerja, določa, da se pogodba o zaposlitvi sklepa za nedoločen čas, razen v primerih, ko je z ZDR-1 ali drugim zakonom določeno drugače, torej, ko ZDR-1 ali drug zakon določa, da je možno skleniti pogodbo o zaposlitvi za določen čas.

V javnem sektorju se za urejanje delovnih razmerij uporablja ZDR-1, razen za državne organe in občine, kjer to ureja ZJU, ki tudi določa postopek in vsebino pogodbe o zaposlitvi ter primere, ko je možno skleniti delovno razmerje za določen čas, pri čemer ZJU določa, da se pogodba o zaposlitvi za strokovno tehnično delovno mesto in pogodba o zaposlitvi za določen čas (razen v primerih, kjer ZJU določa drugače) sklene po postopku, ki ga ureja ZDR-1. Prav tako pa je v javnem sektorju treba upoštevati tudi področne zakone (na primer ZOFVI) in kolektivne pogodbe, če urejajo sklepanje delovnih razmerij.

Preberite:

  • Zaposlitev brez javne objave prostega delovnega mesta
  • Soglasje za zaposlitev
  • Pravice in obveznosti delodajalca in kandidata oziroma izbranega kandidata
  • Sklepanje pogodbe o zaposlitvi za  določen čas za nadomeščanje začasno odsotnega javnega uslužbenca
  • Prenehanje pogodbe o zaposlitvi za določen čas

Skupna točka novic, idej, majhnih in velikih zanimivosti. Ravnatelje, strokovne delavce ter tehnično-administrativno osebje ažurno obveščamo z novostmi na področju zakonodaje, stroke, delimo mnenja in zbiramo vaše utrinke.

Šolski forum

Obiščite našo Facebook stran. Ne pozabite všečkati :)

like

Preizkusite digitalno izdajo priročnika:

e prirocnik m

Strokovnjak odgovarja

Imate vprašanje? Pošljite ga. Za uspešno posredovano vprašanje obvezno izpolnite vsa štiri polja in kliknite pošlji.

Naročite se na novice

 

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon – čet: 08.00 – 16.00
Pet: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Spletno stičišče za vodje vzgojno-izobraževalnih zavodov
e-Ravnatelj     ISSN 2463-8196

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik za ravnatelje je edinstven pripomoček za ravnatelje vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v Priročniku za ravnatelje v tiskani obliki in na spletnem stičišču e-Ravnatelj. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem stičišču dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Avtorji

Navodila za uporabo

Če ste ali ko boste ravnatelji, je vaše vodenje v glavnem odvisno od tega, kdo ste – od vaših življenjskih izkušenj, značaja in presoje. Naštete stalnice sooblikujejo vašo avtoriteto, vtkane so v mnogo odločitev, ki jih sprejemate, in so prepoznavne kot podoba vašega vodenja. Kdo ste in kako razmišljate, je pomembno za ljudi, ki jih vodite, torej si vzemite čas in si najprej predstavljajte, da ste ravnatelj, ter razmislite, ali imate sposobnosti, potrebne za to pomembno in zapleteno vlogo.

- Andrej Koren -
smaller font reset font larger font