Založba Forum Media - e-Ravnatelj

Prijavite se v svoj račun

Prijavite se v svoj račun

Uporabniško ime *
Geslo *
Zapomi si me

Vodenje ženskega tima

775200 web

Če imate v vaši delovni sredini veliko ženskih sodelavk, vas vabimo na praktično delavnico, ki vam bo služila kot odličen vir uporabnega znanja.

Na delavnici boste iz zelo praktičnega zornega kota izvedeli:

- kaj so glavne razlike med ženskim in moškim načinom vodenja – prednosti in pomanjkljivosti,

- kaj so glavne razlike med moškimi in ženskimi timi,

- kako voditi ženski tim: nasveti za moške vodje + nasveti za ženske vodje,

- kako upravljati s toksičnimi ženskimi profili,

- kako obvladovati glavne vzroke konfliktov v ženskih timih,

- skrivnosti ženske motivacije – kaj so dejavniki zadovoljstva oz. kaj osrečuje ženske.

Pridružite se nam, informacije o terminih in lokacijah so na voljo TUKAJ.

Strokovno - pedagoško področje

 

Vprašanje: Po zakonodaji je določeno, da šola sodeluje z zdravstvenimi delavci pri preventivi pri zdravju. V skladu s tem se med poukom učence pelje na sistematske preglede k pediatrom, ki niso nujno izbrani pediatri vseh učencev v tistem razredu. Kako šola vodi evidenco teh ur? So to razredne ure, dnevi dejavnosti ali kako drugače?

Odgovor: Zakonska osnova je dana v 27. členu ZOsn, kjer je navedeno določilo: »Osnovna šola lahko organizira tudi druge dejavnosti, ki jih določi z letnim delovnim načrtom.« in v 31. členu, kjer najdemo vsebino letnega delovnega načrta. Med drugim je poudarjeno, da šola načrtuje tudi dejavnosti, s katerimi zagotavlja zdrav razvoj učencev.

Vprašanje: Na delovnem mestu specialne pedagoginje smo zaposlili delavko, ki ima tudi strokovno izobrazbo diplomirane vzgojiteljice. Strokovni izpit ima opravljen za diplomirano vzgojiteljico. Ali ta strokovni izpit velja tudi za delovno mesto, ki ga zaseda sedaj, torej delovno mesto specialne pedagoginje?

Vprašanja: 

1. Učitelj, recimo, pri matematiki opravi pisno preverjanje znanja pred pisnim preizkusom. Preverjanje pregleda in procentualno oceni. Ali sme učencem, ki so dobro opravili preverjanje, to tudi oceniti, npr. z 4 ali 5? 

2. Učenec prejme zlato priznanje na tekmovanju ali izvrstno piše preverjanje NPZ. Ali mu sme učitelj to oceniti in vpisati v redovalnico, npr. oceno 5?

Odgovori:

1. Pravilnik o preverjanju in ocenjevanju znanja ter napredovanju učencev v osnovni šoli v 3. členu (1. odstavek) določa: "S preverjanjem znanja se zbirajo informacije o tem, kako učenec dosega cilje oziroma standarde znanja iz učnih načrtov, in ni namenjeno ocenjevanju znanja."

1. Kako izpolniti pogoje za pristop k strokovnemu izpitu za delavko, ki dela za krajši delovni čas?

Vprašanje: Starši se ne strinjajo z oceno pri pisnem ocenjevanju. V pravilniku je opredeljeno, da je pritožba možna na končno oceno. Ali se lahko pritožijo na oceno iz tega ocenjevanja? Kakšen je postopek pri tem primeru?

Odgovor: Staršem ni mogoče preprečiti, da vložijo ugovor na sprotne ocene. V pravilniku17 pa ni določila, da je ugovor dovoljen, saj je ta omogočen na zaključno oceno18.

Skupna točka novic, idej, majhnih in velikih zanimivosti. Ravnatelje, strokovne delavce ter tehnično-administrativno osebje ažurno obveščamo z novostmi na področju zakonodaje, stroke, delimo mnenja in zbiramo vaše utrinke.

Šolski forum

Obiščite našo Facebook stran. Ne pozabite všečkati :)

like

Preizkusite digitalno izdajo priročnika:

e prirocnik m

Strokovnjak odgovarja

Imate vprašanje? Pošljite ga. Za uspešno posredovano vprašanje obvezno izpolnite vsa štiri polja in kliknite pošlji.

Naročite se na novice

 

Založba Forum Media d.o.o.

Prešernova ulica 1, 2000 Maribor

E-pošta: info@zfm.si
Telefon: 02 250 18 00

Tukaj smo za vas!
Pon – čet: 08.00 – 16.00
Pet: 08.00 – 15.00

Založba Forum Media je del skupine
FORUM MEDIA GROUP

Spletno stičišče za vodje vzgojno-izobraževalnih zavodov
e-Ravnatelj     ISSN 2463-8196

Predstavitev portala

Prednosti

Priročnik za ravnatelje je edinstven pripomoček za ravnatelje vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki vam omogoča, da do ključnih informacij dostopate kjerkoli in kadarkoli. Najdete jih v Priročniku za ravnatelje v tiskani obliki in na spletnem stičišču e-Ravnatelj. Naročniki digitalne izdaje pa na spletnem stičišču dodatno dostopate še do digitalne izdaje priročnika. Obsežne vsebine vam omogočajo stalno informiranost, poznavanje novosti in pregled nad zakonskimi zahtevami.

Avtorji

Navodila za uporabo

Če ste ali ko boste ravnatelji, je vaše vodenje v glavnem odvisno od tega, kdo ste – od vaših življenjskih izkušenj, značaja in presoje. Naštete stalnice sooblikujejo vašo avtoriteto, vtkane so v mnogo odločitev, ki jih sprejemate, in so prepoznavne kot podoba vašega vodenja. Kdo ste in kako razmišljate, je pomembno za ljudi, ki jih vodite, torej si vzemite čas in si najprej predstavljajte, da ste ravnatelj, ter razmislite, ali imate sposobnosti, potrebne za to pomembno in zapleteno vlogo.

- Andrej Koren -
smaller font reset font larger font