Vprašanje:
Na manjši šoli z vrtcem, kjer je skupaj okoli 130 otrok, se soočamo s kadrovsko podhranjenostjo.
Zanima nas, ali je lahko organizator prehrane oseba, ki ima srednjo gostinsko izobrazbo (npr. kuharica), če gre le za 10 % zaposlitve in gre za nujno notranjo kadrovsko rešitev?
Odgovor:
V zvezi z izobrazbo strokovnih delavcev v osnovni šoli, je treba najprej izpostaviti določilo 94. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Ur. l. RS, št. 12/1996, s spremembami, v nadaljevanju: ZOFVI), ki v tretjem odstavku določa, da morajo drugi strokovni delavci imeti izobrazbo ustrezne smeri pridobljeno po študijskih programih za pridobitev izobrazbe druge stopnje oz. raven izobrazbe, pridobljene po študijskih programih, ki v skladu z zakonom ustreza izobrazbi druge stopnje, ustrezne smeri.
Nadalje Pravilnik o izobrazbi učiteljev in drugih strokovnih delavcev v izobraževalnem programu osnovne šole (Ur. l. RS, št. 70/2024, s spremembami) za organizatorja šolske prehrane v 98. členu določa, da je to lahko kdor: (i) izpolnjuje pogoje za učitelja gospodinjstva ali za učitelja biologije v izobraževalnem programu osnovne šole, (ii) je končal univerzitetni študijski program živilske tehnologije ali (iii) je končal magistrski študijski program druge stopnje prehrana, živilstvo ali dietetika. 102. člen pa nato še določa, da je ustrezna tudi izobrazba, pridobljena po študijskih programih za pridobitev magisterija znanosti oziroma doktorata znanosti ustrezne smeri v skladu s 15. členom ZViS-E ali po študijskem programu tretje stopnje ustrezne smeri v skladu s 33. členom ZViS.
Pravilnik o standardih in normativih za izvajanje programa osnovne šole (Ur. l. RS, št. 50/2024, s spremembami) pa glede organizatorja šolske prehrane v 15. členu določa, da se v osnovni šoli za 3000 dopoldanskih malic sistemizira eno delovno mesto organizatorja šolske prehrane, v osnovni šoli z manjšim številom učencev pa v ustreznem deležu, vendar ne manj kot 0,10 delovnega mesta. ® Ta pravilnik torej govori torej samo o deležu zaposlitve oz. obsegu delovnega mesta, ki se lahko sistemizira, ne govori pa o pogoju izobrazbe. To pomeni, da mora organizator šolske prehrane ne glede na to, koliko je učencev oz. število malic, izpolnjevati zgoraj navedene pogoje izobrazbe in torej izobrazba kuharja oz. srednja gostinska šola ni ustrezna.
Omeniti pa velja izjemo po osmem odstavku 109. člena ZOFVI, po kateri v primeru, če med prijavljenimi kandidati na prosto delovno mesto strokovnega delavca ni kandidata, ki bi izpolnjeval pogoje, zaposlitev pa je nujna zaradi nemotenega izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela, lahko delodajalec s kandidatom, ki ne izpolnjuje zahtevanih pogojev, sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas enega leta.