Dveletni prehodni rok pri vpisu za dijake s poklicno maturo bo veljal za vse javne univerze

16. 3. 2023

Dijaki z opravljeno poklicno maturo in 5. predmetom se bodo lahko na vse dodiplomske in enovite magistrske študijske programe študijskega leta 23/24 vpisovali pod enakimi pogoji. Ljubljanska univerza spreminja pogoje in podaljšuje rok za vpis za teden.

Minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič je podpisal sklep o dopolnitvi razpisa in podaljšanju roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe za prihodnje študijsko leto na univerzah v Ljubljani in na Primorskem.

Univerzi bosta na podlagi omenjenega sklepa dopolnili vpisne pogoje razpisa za vpis tako, da bo dveletni prehodni rok za spremenjene vpisne pogoje veljal na obeh omenjenih univerzah, tako kot že velja na mariborski univerzi. Prav tako bosta morali univerzi podaljšati možnost vpisa za en teden, so zapisali v sporočilu za javnost.

Neenakopraven položaj za nekatere dijake

Dijaki, ki bodo opravili poklicno maturo in peti predmet, so bili letos postavljeni v neenakopraven položaj. Medtem ko se lahko na mariborsko univerzo vpisujejo pod enakimi pogoji kot pretekla leta in bodo novi pogoji začeli veljati šele čez dve leti, sta univerzi v Ljubljani in na Primorskem že pri letošnjem vpisu spremenili vpisne pogoje na nekaterih študijskih programih.

To je pripeljalo do diskriminacije dijakov, ki so se želeli vpisati na omenjeni univerzi tako v primerjavi s prejšnjimi generacijami kot v primerjavi z vrstniki, ki se želijo vpisati na mariborsko univerzo. Na podlagi sklepa bo omenjena diskriminacija odpravljena, so še zapisali.

Ljubljanska univerza dopolnila razpis

Z ljubljanske univerze so sporočili, da so v sodelovanju z ministrstvom za visoko šolstvo dosegli dopolnitev razpisa in podaljšanje roka za vpis v dodiplomske in enovite študijske programe v študijskem letu 2023/2024. "Pred implementacijo novih vpisnih pogojev bo tako veljal dveletni prehodni rok, rok za vpis v letošnjem letu pa se bo podaljšal za teden dni, to je do 27. marca," so navedli.

Kot so spomnili, je bila univerza zaradi strogih zahtev Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (Nakvis) za nujno akreditacijo študijskih programov v letošnjem letu prisiljena zaostriti pogoje za vpis na več študijskih programih glede na smer predhodne izobrazbe.

"Čeprav smo od Nakvisa zahtevali, da nam omogoči prehodno obdobje, v katerem bi se uveljavilo novo razumevanje prehodnosti med srednješolskimi in visokošolskimi programi, je Nakvis to zahtevo odločno zavrnil," so poudarili in pojasnili, da so ministrstvo zato takoj ob objavi razpisa za vpis 3. februarja pozvali k ukrepanju. Zadovoljni so, da je ministrstvo prepoznalo stisko dijakov in univerze ter da bodo imeli vsi dijaki enake možnosti pri izbiri študija.

Vir: RTV SLO

Nazaj