DZ je 14. 7. 2021 sprejel novelo zakona o javnem naročanju

14. 7. 2021

Državni zbor je danes z 51 glasovi za in 14 proti sprejel novelo zakona o javnem naročanju. Gre za prvo novelo zakona po letu 2015, ko je bil zakon sprejet in prinaša številne novosti, predvsem z vidika transparentnosti in učinkovitosti.

Novela po oceni ministrstva za javno upravo vsebuje številne novosti, ki bodo prinesle večjo učinkovitost in fleksibilnost javnega naročanja.

Za lažje naročanje pri lokalnemu gospodarstvu se zvišujejo mejne vrednosti za naročila male vrednosti, in sicer s sedanjih 20.000 evrov na 40.000 evrov, pri gradbenih projektih pa s 40.000 evrov na 80.000 evrov.

Zakon naj bi rešil tudi nekaj praktičnih vprašanj. Ponudnikom tako ne bo več treba dodatno predložiti izjav o nekaznovanosti, prav tako zakon na novo uvaja diskrecijsko pravico naročnika, da izloča neobičajno nizke ponudbe. Zakon obenem širi nabor prekrškov.

V razpravi v DZ je bilo med drugim opozorjeno, da trenutni sistem javnega naročanja javnim ustanovam onemogoča, da bi kupovali zgolj lokalno pridelano hrano. Zato bodo po tej spremembi mogoče naročanje hrane v čim večji meri izvzeti iz določb sistema javnega naročanja, s čimer bi povečali delež lokalno pridelane hrane v javnih ustanovah.

Nazaj