S spremembo Zakona o štipendiranju bo možno hkrati prejemati državno in Zoisovo štipendijo

13. 4. 2023

Državni svetniki so na redni seji 12. 4. 2023 med drugim obravnavali tudi predlog novele zakona o štipendiranju, ki so ga podprli.

Cilj novele zakona o štipendiranju, ki so jo pripravili v SDS in jo je državni svet prav tako podprl, pa je mladim zagotoviti pravico do hkratnega prejemanja državne in Zoisove štipendije ter dvigniti znesek štipendije za deficitarne poklice. Predlog zakona naj bi se začel uporabljati z začetkom novega šolskega leta, torej septembra letos, predlagatelj pa je finančne posledice ocenil v višini od dva do tri milijone evrov v letošnjem letu in v nadaljnjih treh ali štirih leti v višini sedem milijonov evrov, kar predstavlja manj kot desetodstotno povečanje izdatkov iz naslova štipendiranja, so zapisali v državnem svetu.

Ob tem so pojasnili še, da je komisija državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ki je o podpori noveli zakona o štipendiranju odločala marca, ocenila, da bi morala država sprejemati ukrepe, s katerimi se ne bi zagotavljalo zgolj lažjega dotoka delovne sile iz tujine, ampak skrbelo predvsem za potencialno delovno silo v Sloveniji.

Nazaj