V pripravi je sprememba Pravilnika o poklicni maturi

25. 4. 2024

Na portalu e-Demokracija je objavljen predlog spremembe Pravilnika o poklicni maturi, na katerega lahko do 6. maja 2024 oddate tudi komentar.

Predlagane spremembe so sledeče:

Spremembe in dopolnitve Pravilnika o poklicni maturi narekuje novela Zakona o maturi, saj je treba določbe pravilnika uskladiti z rešitvami v noveli tega zakona.

S predlogom Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o maturi se podrobneje ureja pravica do opravljanja mature v dveh delih. Veljavni Zakon o maturi v 27. členu namreč ni dovolj natančno opredelil pravice do opravljanja mature v dveh delih in način uveljavljanja le-te, kar je ugotovil tudi inšpektorat za javno upravo ter naložil ministrstvu, da zadevo uredi. Z novelo zakona je tako po novem jasneje določeno, kdo ima pravico do opravljanja mature v dveh delih, kateri so utemeljeni razlogi, kateri organi odločajo o tej pravici, kakšni so roki in način odločanja. S spremembami in dopolnitvami Pravilnika o poklicni maturi se tako posledično bolj podrobno ureja postopek in potrebna dokazila za uveljavljanje te pravice iz 27. člena zakona. Na novo je tako urejen 27. člen, ki sicer ureja prijavo, dodan pa je tudi nov 27.a člen, ki določa dokazila.

S spremembami in dopolnitvami Pravilnika o poklicni maturi se spreminjata tudi člena, ki urejata ugotavljanje izpolnjevanja pogojev in odjavo od poklicne mature. Zaradi neizključevanja možnosti izbire izbirnih maturitetnih predmetov je potrebno zagotoviti dodaten čas za nemoteno izvedbo maturitetnega koledarja.

Zaradi težav šol pri zagotavljanju ustreznega števila nadzornih učiteljev pri maturi se spreminja tudi določilo o številu nadzornih učiteljev v izpitnem prostoru ter na hodniku v primeru, ko je v izpitnem prostoru prisotnih sedem ali manj kandidatov, ki jim je priznana pravica do prilagojenega načina izvajanja mature.

Besedilo spremembe je na voljo TUKAJ.

Nazaj